آلترناتیو جذاب بیت‌کوین | خدمات دریایی

آلترناتیو جذاب بیت‌کوین

شرکت خدمات دریایی psdarya تقدیم می‌کند:

دنیای اقتصاد: روز گذشته، کارشناسان در همایش چشم‌انداز اقتصاد ایران در سال 97، وضعیت ارزهای مجازی، آینده دلار، سکه و طلا را بررسی کردند. در این همایش «دنیای اقتصاد»، «ریپل» به عنوان جایگزینی جذاب برای بیت‌کوین معرفی شد و عواملی مانند کاهش نرخ سود بانکی توام با افزایش احتمالی تنش‌های بین‌المللی از متغیرهای اثرگذار بر قیمت دلار عنوان شدند بر اساس اظهارات مجتبی فتاحی، مسوول بازارهای جهانی «دنیای اقتصاد»، افزایش محدودیت‌های نهادی بر بیت‌کوین توجهات به سایر ارزهای دیجیتالی را افزایش می‌دهد که ابزارهای جدیدی را معرفی می‌کنند. به عنوان مثال، انتشار اخباری مبنی بر پشتیبانی ریپل از تمامی ارزها می‌تواند این ارز مجازی را به محل سرمایه‌گذاری جذابی تبدیل کند. حسین راهداری، تحلیلگر اقتصادی نیز در این همایش با مقدمه‌ای در مورد اثرات جنگ ارزی، متغیرهای اثرگذار بر قیمت دلار، سکه و طلای جهانی را معرفی کرد و پیش‌بینی خود از بازدهی این دارایی‌ها را بیان کرد.

ماهیت شکل‌گیری ارزهای دیجیتالی

مجتبی فتاحی در این مراسم به بررسی وضعیت و مخاطرات ارز مجازی پرداخت در بخش نخست این تحلیلگر بازارهای جهانی به بررسی تکامل پول و چگونگی شکل‌گیری و ماهیت یافتن ارزهای دیجیتال پرداخت. روندی که به نوعی داستان شکل‌گیری ارزهای دیجیتالی بود. به گفته وی، این ارزها نتیجه جنبشی است که در سال 1981 در آمریکا آغاز شد. جنبشی که اعتقاد چندانی به مرکزیت کنترل پولی نداشتند دامنه اثر این جنبش با تشکیل پروتکل‌های مختلف رفته رفته افزایش یافت. نوزاد تازه متولد شده ارزی یعنی شبکه بلاک چین در این بازه زمانی نیازمند معرفی ابزار جدیدی بود که از ظرفیت‌های این ابزار اینترنتی استفاده کند. در نتیجه در سال 2007 مانیفست بیت‌کوین از سوی فرد یا افرادی موسوم به ساتوشی ناکامورا در پاسخ به ناکارآمدی کنترل مرکزی پول ارائه شد. در ژانویه سال 2009 اولین نرم افزار تولید ارز مجازی روی تعدادی از وب‌سایت‌ها قرار گرفت. این سیستم که به نوعی شبکه تولید بیت‌کوین بود در این حوزه مورد استفاده قرار می‌گرفت.

آینده قصه دیجیتال

فتاحی در ادامه سخنان خود به معرفی سایر ارزهای دیجیتال پرداخت. به گفته او ایجاد تفرقه در میان جریان سازان ارز مجازی باعث انشقاق رویکردها شد. انشقاقی که نتیجه آن معرفی ارزهای دیجیتال جدید مانند «تریوم» بود. روند توسعه ارز دیجیتال با معرفی  ابزارهای جدیدی مانند ریپل که امکان پرداخت لحظه‌ای را فراهم کرد و مشکل محدودیت تراکنش‌هاتی بیت‌کوین را نیز مرتفع کرد، گسترده‌تر شد، به گفته فتاحی مسیر ارزهای دیجیتالی در سال‌های آتی از طریق ابزارهایی چون شاردینگ و لایتنینگ و توسعه ابزارهای محاسبات کانتومی وارد دوره جدیدی خواهد شد. به عقیده این تحلیلگر ارزهای مجازی استفاده از این ابزارها سرعت سهولت و دامنه استفاده از بستر مجازی به عنوان ماده اولیه تشکیل دهنده پول را افزایش خواهد داد.

پرسپکتیو ارز مجازی

فتاحی در ادامه به معرفی راه‌های استفاده از این ابزار ایجاد کیف پول دیجیتالی است که امکان خرید و فروش را فراهم می‌آورد . گروه‌های مجاز و قابل اعتمادمعامله این ارز مجازی نیز در مراجع اینترنتی در دسترس است، مسوول بخش بازارهای جهانی «دنیای اقتصاد» در ادامه سخنان خود به بررسی چشم‌انداز معامله بیت کوین پرداخت. بر این اساس هزینه تراکنش، مسیرسازی بازیگران در کنار وابستگی شدید به تکنولوژی حملات سایبری و آربیتراژ زمانی موجب افزایش ریسک در معاملات ارز مجازی شده است. به عقیده این کارشناس بازارهای جهانی می‌توان انتظار داشت که بیت‌کوین در روزهای آتی با محدودیت‌های نهادی بیشتری روبه‌رو شود. این در حالی است که ابزارهای ارزی مانند ریپل احتمالاً در آینده‌ای نزدیک رشد قیمتی را تجربه خواهند کرد.

 به گفته فتاحی استفاده از ریپل به ویژه پس از انتشار اخباری مبنی بر پشتیبانی این ابزار از تمامی ارزها می‌تواند این ارز مجازی را به محل سرمایه‌گذاری جذابی تبدیل کند. البته در این زمینه باید چند روز منتظر بود تا چارچوب قانونی مورد نظر برای این تغییر تصویب شود. افزون بر این با توجه به نوسانات بالای بیت‌کوین و وضعیت با ثبات‌تر در رابطه با سایر ارزهای مجازی آلترناتیوهای بیت‌کوین می‌تواند ریسک کمتری به همراه داشته باشد.

سرنوشت بازارهای ارز، طلا و سکه

حسین راهداری نیز در این همایش در مورد سرنوشت بازارهای ارز، اونس و سکه در سال 97 سخن گفت. این تحلیلگر اقتصادی صحبت‌های خود را با طرح یک سوال آغاز کرد؛ آیا کاهش ارزش ریال به دلار به طور کلی اثر منفی در اقتصاد دارد؟ وی پاسخ این موضوع را با مثالی درباره دو شرکت خودروسازی توضیح داد. بر اساس گفته‌های او، اگر بنز آلمانی  و فورد آمریکایی به ترتیب، 50 هزار یورو و 60 هزار دلار قیمت داشته باشند، آنچه نقش اساسی در رفتار مصرف کننده این دو کشور خواهد داشت، به نرخ برابری این دو ارز مربوط خواهد بود. اگر نرخ برابری یورو به دلار 3/1 باشد، ارزش بنز آلمانی در آمریکا 65 هزار دلار می‌شود. نتیجه آنکه تمایل خریدار به سوی فورد آمریکایی خواهد رفت که 5 هزار دلار ارزان‌تر است. با این حال، اگر نرخ برابری یورو به دلار به 1/1 کاهش پیدا کند، ارزش بنز در بازار آمریکا به 55 هزار دلار می‌رسد.

در نتیجه تمایل مصرف کننده آمریکایی به سوی محصول آلمانی خواهد رفت. در واقع، تضعیف یورو به دلار لزوماً تبعات منفی در اقتصاد ندارد و منجر به افزایش تولید و صادرات محصولات آلمانی خواهد شد . راهداری در سخنان خود عنوان کرد، امروزه برخی کشورها به طور عامدانه ارزش پول خود را پایین می‌آورند تا از مزایای تجاری آن بهره‌مند شود.در این میان، نکته ظریفی که این کارشناس اقتصادی به آن اشاره کرد، این بود کشورهایی که درگیر جنگ ارزی هستند، با آگاهی و کنترل اقدام به کاهش ارزش پولی خود می‌کنند و این واقعه ناشی از ناتوانی سیاست‌گذار نیست وی با  این مقدمه صحبت‌هایی از سخنگوی دولت یادآور شد که ارزش کنترل تورم را بالاتر از اشتغال دانسته بود؛ بنابراین می‌توان از صحبت‌های او استنباط کرد که در ایران به آثار مثبت تعدیل نرخ ارز کمتر توجه می‌شود. وی در همایش چشم‌انداز اقتصاد ایران در سال 97، عنوان کرد به طور کلی هرگاه ایران با وفور درآمدهای نفتی مواجه بوده، نرخ تورم در سطح بالاتری نسبت به نرخ ارز قرار داشته است. در واقع نرخ ارز در سال‌های وفور درآمدهای نفتی متناسب با نرخ تورم تعدیل نشد و نتیجه سرکوب آن، وقوع شوک‌های ارزی در دو مقطع زمانی بود؛ یکی در آستانه انقلاب اسلامی و دیگری در ابتدای دهه 90، عدم تناسب در تعدیل نرخ تورم و نرخ ارز موجب شد که میزان واردات نسبت به صادرات پیشی بگیرد که زمینه‌ساز افزایش بیشتر نرخ ارز شد. راهداری یکی از محرک‌های مهم صعودی نرخ ارز در سال آینده را کاهش نرخ سود بانکی در عین افزایش نقدینگی دانست. افزایش احتمالی تنش بین ایران و قدرت‌های بین‌المللی که شامل خروج آمریکا از برجام،  حمایت اروپا از فشار بر ایران در زمینه‌های موشکی و حقوق بشر و افزایش حلقه تحریم‌ها از دیگر عواملی بودند که از نظر این کارشناس می‌توانند به رشد دلار در سال آینده کمک کنند. او همچنین پیش‌بینی کرد که وضعیت دو و چند نرخی در سال 97 نیز ادامه داشته باشد و فاصله ارز مبادله‌ای و آزاد بیشتر شود راهداری پس از بازار ارز به بررسی متغیرهای اثرگذار بر قیمت سکه در بازار داخلی را از عواملی دانست که قیمت این فلز گرانبها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. وی بر این اساس پیش‌بینی کرد که سکه در سال 97 بازدهی 20 تا 40 درصدی خواهد داشت. وی بازدهی احتمالی برای طلای جهانی را صفر تا 10 درصد دانست.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد/ شماره 4278