خدمات دریایی ؛راه ناهموار تجارت ایران با عراق
شرکت خدمات دریایی psdarya تقدیم میکند:
با پایان قائله اقلیم کردستان در عراق، فصل جدیدی از صادرات به عراق رقم خواهد خورد
هرچند عراق در جمع 5 کشور نخست صادرات کالاهای ایرانی قرار دارد، اما این ترکیه است که موفق شده دست کم یکپنجم از بازار عراق را در دست بگیرد. حالا با کنارهگیری مسعود بارزانی از قدرت در اقلیم کردستان و برچیدهشدن بساط داعشدرعراق، امید صادرات کنندگان ایران هموار شدن دستاندازهاست؛ دستاندازهایی که با افزایش تعرفه کالاهای صادراتی ایران و خودمختاری مسئولان استانهای مرزی کشور همسایه روزبهروز بیشتر میشود و اراده سیاسی واحدی برای رایزنی فشرده بین مقامات تهران و بغداد برای پایان دادن به مانعتراشی بر سر تجارت بین 2 کشور دیده نمیشود.
گزارش سازمان توسعه تجارت ایران که خردادماه امسال منتشر شده نشان میدهد که ترکیه 7/20 درصد، سوریه 6/19 درصد، چین 19/2 درصد، آمریکا 4/8 درصد، روسیه 4/4 درصد و دیگر کشورهای جهان 3/31 درصد از کل واردات کشور عراق را به خود اختصاص دادهاند. ایران اما در میان 5 کشور اصلی صادرکننده کالا به عراق قرار ندارد. گندم، برنج، روغن، قندوشکر، دارو، مصنوعات صنعتی و فلزی، خودرو، تجهیزات نیروگاهی و توربین گازی و تجهیزات مخابراتی از جمله اقلام وارداتی عراق در سالهای اخیر است. این در حالی است که ایران در این سال ها بیشتر کالاهایی چون سیمان، کاشی یا سرامیک، بوتان مایع شده، ماست، بستنی و سایر شربتهای یخزده، پروپان مایعشده، لوازم خانهداری و رب گوجه فرهنگی به همسایه غربی خود صادر کرده است. اتفاق دیگر در روابط تجاری ایران و عراق را باید در جابهجایی مرزهای تجارت بین 2 کشور طی سالهای 90 تا 93 داشته اما در سال گذشته این مرز در ردیف پنجم از حیث میزان کالاهای صادراتی قرار گرفته است. اتفاقی که نشان میدهد سهم این مرز استراتژیک از تجارت بین 2 کشور از 50 درصد به 30 درصد در همین 2 سال اخیر افت کرده است. افزون بر مانعتراشیها در تجارت 2 کشور در مرزهای مشترک با اقلیم کردستان عراق به عنوان بازار جذاب برای کالاهای صادراتی ایران، نباید از تغییر در ترکیب کالاهای صادراتی به این کشور غافل شد تا آنجا که محصولاتی نظیر سیمان، کاشی و سرامیک کمتر صادر شده و جای خود را به لبنیات و دیگر کالاهای خوراکی داده است.
بستن مرز پرویزخان به نفع ترکیه
عضو هیات رئیسه اتاق ایران با اشاره به تحولات اخیر عراق اظهار داشت: این تحولات باعث شد، مرزهای ایران که مجاور مناطق کردنشین بود، از جمله پرویزخان، باشماق و پیرانشهر برای مدتی بسته و مبادلات تجاری این مرزها متوقف شود. اخیراً که از تنشها کم شده شاهد بازگشایی مرز باشماق بودیم و انتظار میرود که مرز پرویزخان نه تنها در صادرات به کردستان بلکه برای صادرات به استانهای مرکزی و جنوبی عراق هم نقشه بسزایی دارد. رئیس اتاق کرمانشاه با بیان اینکه مرز پرویزخان در 10 سال اخیر 30 تا 50 درصد سهم صادرات به عراق را داشته، عنوان کرد: به نظر میرسد با بسته ماندن این مرز باید منتظر کاهش بیشتر صادرات استان باشیم. وی افزود: قطعاً تجاوز و بازرگانان ما اولویت اصلی خود را مسائل امنیتی کشور میدانند و به تصمیمات مسولان احترام میگذارند اما باوجودبازگشایی مرز باشماق مریوان، ادامه بسته ماندن مرز پرویزخان منطقی به نظر نمیرسد. کاشفی هشدار داد که اگر جایگاه کالاهای ایرانی در عراق از دست برود به سختی قابل احیاست.
سد عراقیها در برابر لبنیات ایرانی
در حالی که عراق با سهم بیش از 80 درصدی، بزرگترین مشتری محصولات لبنی ایران به شمار میرود. برای دومین بار تعرفه صادرات این محصولات ایران را تا 40 درصد افزایش داد که به گفته یکی از مسئولان وزارت کشاورزی، این تعرفهگذاری سیاسی بوده و باید مسئولان وزارت خارجه مانند گذشته نسبت به حل این مشکل اقدام کنند. به گفته رضا باکری، دبیر انجمن صنایع لبنی، عراق ها اخیراً تعرفه واردات ماست را از 5 و 25 درصد و نیز تعرفه واردات شیر و خامه را از 5 به 15 رسانده بودند که اکنون این تعرفه به 40 درصد رسیده است. به گزارش ایسنا، وی افزود: کشورهای عضو اتحادیه عرب بین خودشان تعرفه ندارند و محصولاتی که از مصر و عربستان وارد بازار عراق میشود مشمول تعرفه نیست. فقط ترکیه باقی میماند که آن را هم باید دید پیمان تجاری با این کشور بسته شده است یا نه. بنابراین با وضع یکجانبه و یکطرفه اینگونه تعرفهها. قیمت محصولات لبنی ایران در بازار عراق تا حد بسیاری افزایش یافته و میتوان رقابت را از دست میدهد.
منبع: روزنامه همشهری/ شماره 7236